Apabila Sahabat Merajuk..



Hello and assalamualaikum uolls ! All is well right? ^.^ Da tak yang rindu ngan tuan tanah belog ne ? Eh , eh , macam ada je , mcam takdaa jee..  Takpa , hari ini , setelah sekian lama tak update belog , well , today is the day ! I know that you miss me ^.^

Hohoho, amacam bulan Januari ne ? oke ke tak bagi korang ? hmmm , bagi aku , oke jee ! Yelaa , mana tak okey bila 'membina badan' saja di rumah.. hehe.. pa? da yang tak paham , maksudnya di sini , menternak lemak arr, menggemukkan badan jerr d umah . Pa tidaknya , makan , tidur , tengok tv , exercise nya ntah ke mana.. aduh , rutin yang tidak sihat untuk badan. Jangan ikut tabiat buruk ne ekk.. :)

Ehh , melalut pulak , okeylaa , back to the topic , oh yess , ' Apabila Sahabat Merajuk'. Sengaja pilih tajuk entry cenggini , yelaa, tetiba da ilham kan. Hmm , pasti readers sekalian penah mengalami situasi cenggini kan? Jangan nak tipu k ! hehe.. Yelaa , dalam percintaan memang familiar la merajuk , touching segala ne, begitu juga dalam persahabatan , ada pasang surutnya juga. Tapi , korang rasa sama tak rajuk seorang kekasih dengan sahabat kita ? No , it's different okey.  bila kita pujuk kekasih kita , sama tak ngan pujuk sahabat kita tak? No, the feeling is different too. Bila pujuk kekasih , alah , senang je , nanti okey la tu. tapi , bila sahabat merajuk it means that dia terasa hati , or touching ngan kita. kekadang kan perasaan tu boleh terbawa-bawa dan diungkit kembali akan membangkitkan perasaan sakit hati. Then , perasaan sakit hati ini pula membawa kesan negatif terhadap 'realtionship' ngan sahabat yang menyebabkan dia terasa hati. 

kadang-kadang , rajuk itu tidak lama , kadang-kadang berpanjangan selagi dia tidak melayan atau saling memaafkan . Tak salah merajuk2 ne , yelaa , memang ada baiknya juga , kita taw laa orang tu care ngan perasaan kita bila diri kita dipujuk. tapi , jangan sampai orang pun naik muak ngan perangai kita , setiap orang punya tahap kesabarannya tersendiri. Bila asyik nak merajuk jerr keja , orang pun kadang2 takda hati da nak pujuk . Bukan disebabkan tak 'caring'.. no , no ! Kadang2 kita perlu bertolak ansur sesama teman yang lain , merajuk sekalipun , jangan la harap minta kena pujuk jee , kita kena paham sendiri laa , kita kena fikir , think positive selalu , and cakap lam hati tu " buat apa aku nak merajuk ngan dia? , tak selesai masalah pun kalau aku terus2 begini. " "alah . salah kecil pun , hmm no hal laa" ..  okey , semat lam hati , jangan cepat terasa ngan sahabat kita ,kelak orang lain pun tak selesa ngan sikap kita camtu. Malah makin merenggangkan 'relationship' tu.

Ingat ! Think positive ! Jangan bersangka buruk dengan sahabat kita ,  kalau nak merajuk pun  , jangan lama2 ekk. nanti orang pun boleh lari dari kita bila kita bersikap camtu. Kalau rasa diri itu tidak dipeduli , rajin2 kan lah diri kita kontek ngan sahabat2 kita.  Why dont we  do the first move ? Tak salah kan kita yang mulakan cerita . Ego tu biar kita buang jauh2 , dengan sahabat , we dont need that attitude . I love my family , my friends , and readers . Especially to my friends , i love them all , kalu bole , tak maw la da hubungan yang renggang gara2 perkara kecik. Itu semua kena elakkan. Think positive , think positive dan aura positive tersebar dalam kalangan sahabat2 kita , then, tersebarnya yang aura menyenangkan hati . :) orang senang hati ngan kita , kita pun gembira juga kan?

Well , aku pon bukan juga perfek sangat nak bagi ceramah , nasihat bagai camne. You know me? hehe..
Yelaa , sukati korang laa nak judge aku cmna , yang penting , i just wanna give a lil bit of advice to all my friends and readers. Ketahuilah , bahawa aku hanyalah hamba Allah yang tidak sempurna yang seringkali membuat kesilapan dan ingin memperbaiki diri ini supaya jadi insan yang special di mata Allah.


#Take a note for me on this post too.
 P/s : entry ne  teda kaitan ngan orang yang hidup atau mati. hihi ^.^


#jika ada pendapat yang bertentangan , jangan malu2 maw komen yee.. :)

2 comments:

  1. Setuju dengan akak! Kalau terasa tu janganlah kerap sangat nak merajuknya nanti elok2 orang pujuk bila dah selalu sangat jadi malas dan penat. Saya ada kawan kerap merajuk, tapi bila lama2 dia kerap sangat merajuk saya stop pujuk dia and lama2 dia dah jarang merajuk sebab penat letew tak ada orang pujuk. Ihihi.. Saya biasa juga terasa dengan kawan2 lain tapi buat tak tahu sajalah kan. Bila kita melayan sakit hati tu yang jadi nak merajuk tu. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe , smala la.. makin dilayan , makin menjadi perangai. bgus dibiarkn jerr , bru nak sdar.. hehe.. kta merajuk , diam kejap , pastu oke la tu.. hehe :)

      Delete

Meh kite komen